sâmbătă, 20 februarie 2010

The Necromancer Nun

Una dintre trasaturile distinctive ale speciilor de crestini ce populeaza Romania este reprezentata de adoptarea cultului moastelor. De ziua cate unui sfant al carui cadavru se afla prin vreo biserica, se ingramadesc care mai de care sa-l pupe si sa i se inchine.
Insa, culmea ipocriziei, aceeasi crestini fac pe-a ofensatii cand se gaseste cate vreo bine-credincioasa care da dovada de exces de zel. Pentru detalii, verificati linkul urmator:

http://videonews.ro/action/viewvideo/37653/Calugarita-acuzata-de-blasfemie-dupa-ce-a-sfintit-apa-cu-un-craniu/

Nu stiu din ce cauza s-au suparat credinciosii in halul asta, dar poate daca-mi pun la treaba neuronii (neobositi de vreo revelatie divina in ultima vreme) gasesc vreo explicatie plauzibila. Poate ca oamenii au reactionat astfel pentru ca :

1. sunt suparati pentru ca nu le-a venit lor mai intai ideea de-a aduce in biserica propriul craniu. Nu e nici o problema, dragii mosului, nu cred ca « maica » se supara daca va luati de la cimitir cate un craniu ‘la purtator’ ; ba poate chiar se apuca de vreo afacere cu sfinte moaste si vi le livreaza direct dezgropate si spalate, ea avand deja ceva experienta in domeniu.

2. nu li se pare normal ca cineva sa viseze un sfant care sa-i spuna ca pe undeva se afla craniul altui sfant din care e bine sa faci o supa si s-o dai oitelor care vin la biserica. Frati crestini, sa nu care cumva sa va treaca prin minte asa ceva! Sau orice altceva! Cugetarea e primul pas catre ateism, si doar nu vreti sa ajungeti ca blestematii aia care il reneaga pe domnul ! si pe fiul domnului ! si pe mama lu’ fiul domnului ! Si, pe langa asta, de unde credeti voi ca stiu preotii si episcopii ca ce va arata voua de sarbatori sunt moaste de sfant sau de nesfant ? E simplu, cineva binecuvantat de domnul a visat mai demul un sfant (sau chiar pe dumnezeu !) care i-a livrat aceasta informatie neaccesibila credinciosilor de rand. Ca doar si domnul si sfintii lui au destula treaba, nu apar asa, in visele orisicui.

3. calugarita in cauza nu are grija de craniu asa cum ar trebui. Cu asta as putea fi de acord. Bietul craniu, dezlipit de restul ciolanelor ! Cine stie pe unde zac celelalte oase si cat de greu o sa-i fie lui doamne-doamne sa-l invie pe nenea ala la judecata de apoi... Eu zic ca ar fi bine sa- l ajutati pe dumnezeu un pic, ca sa nu se confrunte mai tarziu cu asemenea problema. Puteti incepe prin a dezgropa toate scheletele din cimitir pe o raza de 50 de km, ca sa vedeti care oase se potrivesc craniului in cauza. Daca e prea greu, propun sa o bateti pe calugarita cu o carte ateista peste cap (de exemplu « Anticristul ») pana marturiseste unde a ascuns celelalte ramasite pamantesti ale prea-sfantului.

Inchei dorindu-le bine-credinciosilor sa aiba parte- fiecare- de cate 20-30 de sfinte moaste la domiciliu, ca sa nu se (mai) uite cu invidie la moastele altora, pentru ca invidia nu este bine-placuta lui dumnezeu.

3 comentarii:

  1. Si in plus Maica respectiva a avut o viziune. Cine sunt crestinii din comuna aia sa o judece? Biblia nu a fost scrisa tot cu inspiratie divina? *cough cough*

    RăspundețiȘtergere
  2. în Evul Mediu, odată cu mania moaștelor, se ajunsese la situații absurde - 3-4 capete ale lui Ioan Botezătorul împrăștiate prin mânăstiri concurente, zale din lanțul cu care fusese legat nu știu ce sfânt, o pană din arip Arhanghelului Mihail, o vertebră din șira spinării altui sfânt șamd. dacă se adunau toate așchiile ce - chipurile - proveneau din crucea de pe Golgota, se strângea destul lemn pentru o casă. unde se încadrează românia în acest peisaj „progresist”? concluziile le trage fiecare cu privire

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa e, ploua cu moaste si pe vremea aceea. Doar ca unele tari au iesit din Evul Mediu, Romania inca nu. In legatura cu ceea ce ai spus,mi-a placut la nebunie o faza din "Numele Tradndafirului": fratele William de Baskerville, pentru a scoate in evidenta naivitatea ucenicului Adso care credea chestia cu moastele, i-a zis ca la nu stiu ce manastire se afla craniul sfantului Ioan Botezatorul de la varsta de 17 ani :))

    RăspundețiȘtergere