vineri, 19 februarie 2010

La cage aux fous sau ce face o atee cand nu are treaba

Maica-mea e o femeie tare nefericita. Jumatate dintre copiii ei (adica je) nu se conformeaza regulilor nescrise dar importante ale societatii (de exemplu maritatul si realizarea de plozi partial dupa propriul chip si propria asemanare, dar si multe altele), ceea ce probabil o face sa se ascunda de vecinii curiosi care pun intrebari indiscrete.

Pe langa asta si mult mai rau decat atat, copilul nr 2 al mamei sufera de o boala foarte grava numita ateism. Ceea ce a determinat-o pe maica-mea sa ia masuri serioase in legatura cu asta si sa practice ceva ce popilor ortodocsi inca nu le-a trecut prin cap- si anume convertirea la telefon.

Prin urmare, din cand in cand imi e dat sa ascult la telefon predici si pseudoargumente religioase. Nu are rost sa le reproduc, presupun ca orice ateu care a purtat macar o discutie cu vreo persoana religioasa a auzit mare parte dintre ele. Ce vreau eu sa povestesc este legat de surprinderea mea in urma cu cateva (vreo 20) zile, cand am auzit-o pe mama spunand ca ea nu mai crede ca Isus a e dumnezeu si, mai ales, de ceea a urmat dupa aceea.

Evident, la auzirea unei asemenea vesti bune am vrut sa aflu prin ce miracol a ajuns la asemenea concluzie si am aflat ca autorul moral al acestei schimbari de opinie nu e nimeni altul decat Pavel Corut, care a fost invitat la OTV de DD si a vorbit natiunii.

Asa ca, moarta de curiozitate in legatura cu ce s-a putut debita pe acolo, mi-am invins repulsia si am facut ceva ce jurasem ca nu o sa fac niciodata: m-am uitat la o emisiune otevista. Am gasit-o relativ usor pe youtube deoarece cineva a binevoit sa o posteze in intregime.

Iar in continuare o sa povestesc pe scurt ce am vazut oricui e dornic sa afle detalii suplimentare. (Cine vrea mai mult se poate uita -evident- la emisiune ; insa imi place sa cred ca poate aveti ceva mai bun de facut cu 4-5 ore din viata.)

Pavel Corut si-a inceput discursul cu informatii despre flacara violet, subiect in voga la momentul respectiv. Dupa care a vorbit si despre alte lucruri minunate cum ar fi « oculta regresiva » si « oculta progresiva » (sic!). Tocmai pe cand era sa lesin de atata plictiseala a inceput ceva mai interesant : a zis ca Iisus nu are cum sa fie fiul lui dumnezeu si i-a « laudat » pe popi in fel si chip (un adevarat balsam pentru ciocanas, nicovala, scarita si alte chestii pe care le mai am eu prin urechi).

 Bineinteles, hoardele de barbari au reactionat si au intrat in direct ca sa-i zica vreo doua. Cei mai multi dintre interlocutorii lui s-au ascuns in spatele poporului, care e ‘ necajit, si numai de idei dintr-astea nu are nevoie’ si al copiilor, care nu trebuie sub nici o forma sa auda asemenea blasfemii.

Din fericite, printre sutele de fraze idioate debitate de catre crestini, doi dintre ei au reusit sa strecoare si doua idei care reflecta extrem de bine modul lor de raportare fata de realitate. Unul a zis « eu prefer sa nu gandesc » (cu varianta « incerc », dar nu as crede ca trebuie sa se straduiasca prea tare) iar celalalt, un popa care se crede reincarnarea « sfantului » Nicolae (cel care l-a batut pe Arie ca sa-l faca sa priceapa ca e eretic), l-a amenintat pe PC si l-a numit –atentie- ‘bolnav psihic’ (isn’t it ironic ? nu ca PC nu ar fi, dar uite cine s-a gasit sa-i atraga atentia!).

Lasand la o parte cearta dintre participantii la emisiune, care ar fi haioasa daca nu ti-ar veni sa plangi pentru ca inca mai exista (si or sa mai existe) asemenea oameni, nu poti sa nu te intristezi cand un copil care la 4 ani a pus o intrebare desteapta (« dar pe dumnezeu cine l-a facut ? ») ajunge la 60 sa emita ineptii despre flacari violet, ocultism si dumnezeu.

Cat despre maica-mea, nu cred ca are sanse de vindecare si tot ce sper e ca, daca nu mai vorbeste cu mine despre Isus, macar sa nu-l inlocuiasca cu oculta progresiva.

20 de comentarii:

  1. adaug ceva ce nu te-a procupat dar parca merita spus, si anume probabil cel mai cunoscut lucru despre popi si parinti para crestinati si tot asa este ca una sunt ei cu dogma si obiceiuri si cu totul altceva reprezinta credinta. Credinta in orice,in bine in rau, in bani, in Vanghelie.
    Sau pur si simplu credinta si dorinta de bine, de liniste, de iubire de ce nu. Toti credem dar nu mai este cazul sa facem din asta un spectacol . :P

    RăspundețiȘtergere
  2. eu am vazut doar partea in care vorbea despre religie, iar modul in care vorbea si in care lauda stiinta ma facuse sa sper ca poate e doar un ateu sau agnostic care se ascunde sub o masca o culta ca sa poata sa vorbeasca in public, intr-o tara ca Romania, despre religie. (am vazut ca e destul de obiectiv si documentat in istorie si religii, vrand sa scrie si despre religia musulmana).

    problemele pe care le-a pus la o televiziune urmarita ca OTV, si urmarita in mare parte de prostime, consider ca e extrem de benefica si ajuta sa mai scada credibilitatea religiei si bisericii.

    dat fiind faptul ca nu l-am vazut cand vorbea despre paranormal si alte chestii, nu pot sa-mi exprim insa cu tarie opinia din primul paragraf despre rationalitatea lui.

    RăspundețiȘtergere
  3. am scris "o culta" in loc de "oculta"

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca in Romania exista mult mai multi atei decat o arata statisticile. Sunt multi care se insoara la biserica sau isi boteaza copiii doar pentru a face pe plac parintilor sau pentru a nu devia de la "pseudo" traditia nationala. Din pacate biserica este responsabila cu morala, cu adevarul sau cu perpetuarea traditiilor.

    RăspundețiȘtergere
  5. pai recensamantul se pare ca a fost masluit:
    http://www.tlp.ro/2009/07/ortodoxia-in-minoritate-viii.html
    cititi aici si aveti grija ce il lasati pe ala sa completeze la rubrica religie (si sa ramana cu pixul).

    nu au dreptul sa scrie altceva decat ati declarat indiferent cum ati fost botezat!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Fain blog, welcome to za club. Te-am adaugat in lista Brothers in Arms iar maine iti dau feature pe frontpage.

    Get ready for some traffic, hehe ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca mai face figuri mama-ta, zii ca Dumnezeul omniscient te-a facut ateista. Cine este ea sa-i puna la indoiala judecata Lui suprema?

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu am vazut emisiunea cand a fost in reluare la inceputul lui februarie. Nici nu stiam ca era o reluare, ca desteptii nu au scris nicaieri! :)))) Insa nici eu nu am urmarit decat partea cu Iisus si Biblia si religia. O perioada indelungata m-am mirat cum de nu sunase Gigi sa faca spectacol - si cand in sfarsit a sunat, a zis si a facut tot ce credeam ca avea sa faca. Asa e Gigi: nu-ti dezamageste niciodata asteptarile - mai ales daca te astepti sa dea dovada de prostie crasa.

    Sunt de acord cu un alt comentator care spune ca Pavel Corut ar fi de fapt un ateu si s-ar fi declarat credincios doar ca sa mai atenueze socul prostimii care se uita la OTV. Sau daca nu ateu, atunci macar un fel de panteist animist. In fine, nici nu conteaza; poate e cam arogant din partea mea sa fac presupuneri de genul asta :))))

    Ideea e ca tot ce a spus el, ca Dumnezeul din Biblie e un tiran si ca povestile de acolo sunt dezgustatoare (Sara - prostituata, Lot - incestuos, etc) nu sunt noutati pentru majoritatea ateilor. Ca sa nu mai zic ca limbajul pe care l-a folosit a fost destul de... ordinar ("juramant pe falus"? discutia despre cantitatea de fecale pe care ar produce-o Dzeu? eugh....) iar la un moment dat a inceput sa se repete, lungind discutia degeaba.

    Ceea ce mi s-a parut insa interesant nu au fost "noutatile" lui Corut, ci raspunsul celor care au sunat. Asa-zisii crestini. Care au inceput sa injure, sa-l blesteme, sa-l numeasca "drac" sau "trimisul lu' dracu". Oameni ai Bisericii spuneau ca logica lui era aceea a unui om nebun - vb ta, cine pe cine face nebun? In timp ce omul asta a stat calm si a raspuns la toate insultele cu mult mai multa demnitate decat atacatorii lui. El avea argumente, ei aveau doar spume la gura.

    Si asta reprezinta foarte bine modul de a interactiona al credinciosilor. Incerci sa porti o conversatie normala cu ei iar in loc sa aduca si ei argumente logice; iti arunca vreo 5 versete din Biblie in fata. Iar tu ar trebui sa te rusinezi ca o domnita timida, presupun, sa zici ca-ti pare rau si sa fugi repede la prima biserica sa te spovedesti.

    Logic! Daca scrie in Carte... tre' sa fie adevarat!

    Si cat despre mama ta... Las-o-n pace, sa creada ce vrea. Daca poti, nu mai mentiona nimic legat de religie de fata cu ea si gata. nu o vei convinge de nimic si o sa va si certati aiurea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Aparențele înșeală. Ce se vede e amăgire în stare pură. Multă incultură, multă răutate, lipsă mare de înțelepciune, viclenie.....
    Nu neg existența fanaticilor, proștilor, inculților, mândrilor etc, în Biserică, însă nu pot să nu văd că "spotlight"-ul e pe ce este rău și bun de lepădat chiar de către învăţătura Evangheliei. Ferească Dumnezeu să aflați ceva de bine din Biserică cum ar fi fundația PRO-Vita de ex. Neeee, n-are "audiență".. Însă răutatea are, calea-i largă și prăpastia încăpătoare.. Drum "bun"!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ma pis pe fundatia Pro-vita. Nu este decit o alta organizatie cristo-fascista care nu face decit propaganda anti-avort, homofoba si antivaccinare HPV. Asta conform website-ului lor, despre care m-ai facut curios, poate-poate gasesc si eu ceva bun facut de biserica ortodoxa. Dracu' m-a pus sa ma uit ...

    RăspundețiȘtergere
  11. @giurgiuro
    Nu sunt sigura ca am inteles bine ce vrei sa spui. Daca ai vrea sa dezvolti un pic subiectul ar fi tare bine. Cuvantul ‘credinta’ m-a bagat putin in ceata ; it is a word I don’t like si daca e musai sa-l folosesc prefer sintagma ‘cred ca...’ in loc de ‘cred in…’

    @adi, @pseudo
    Sunt extrem de sceptica in legatura cu posibilitatea ca PC sa fie ateu.

    @anonim
    La urmatorul recensamant o sa fie cu cel putin o persoana atee in plus (je :P) fata de precedentul.

    @TLP
    Thanks.

    @ godless1859
    Good idea. O sa incerc si varianta asta. I will have some fun. ;)

    @pseudo
    Si pe mine m-a distrat Gigi, mai ales cand a spus ca maica-sa s-a speriat de PC si a inceptut sa se inchine pe la icoane. Imi si imaginam o batranica inspaimantata facand matanii pe la 2 noaptea ca sa dispara satana din televizor.
    Dupa primul soc pe care l-a avut maica-mea cand a aflat ca sunt atee, cu cativa ani in urma, nu pot zice ca m-am mai certat cu ea pe aceasta tema. De obicei ma amuz cand discut cu ea despre religie (evident, presupun ca ea nu se amuza chiar asa de tare ca mine). In rest, o inteleg oarecum ; nu cred ca as fi nici eu prea incantata daca as avea un copil care, in ciuda a tot ce l-as fi invatat, ar decide sa devina membrul vreunei comunitati religioase.

    @maxim
    Prosti, fanatici si inculti exista peste tot , nu doar printre crestini.
    Nu inteleg de ce te-ai astepta sa-i ignor pe crestinii de acest fel si sa ma concentrez asupra celor mai buni dintre ei. In primul rand nu cred ca definim cuvantul « bine » in acelasi mod (si daca mai treci pe-aici si saptamana viitoare o sa intelegi la ce ma refer). In al doilea rand, chiar daca l-am defini, nu e treaba mea sa-i identific si sa-i laud pe crestinii (sau pe alti inchinatori la fiinte imaginare) care fac fapte bune. Asta te-ai astepta tu sa gasesti pe un blog ateist ? Are you kidding ?? In plus, daca de dragul argumentarii as admite ca toti crestinii sunt niste monumete de cultura si moralitate, crezi ca as pune lacatul pe blog ? Eu nu sunt atee din cauza ca sunt oripilata de ceea ce fac crestinii sau de ceea ce le spune dumnezeu sa faca ci din cauza ca nu exista nici un dumnezeu. Chiar daca toti crestinii ar fi emana moralitate prin toti porii, asta nu l-ar face pe prietenul vostru imaginar sa devina real mai mult decat prezenta a sapte pitici in padure ar determina aparitia Albei-ca-Zapada.

    @arraquwain
    Si eu am navigat un pic pe situl fundatiei Pro-vita si am de gand sa-l bucur pe prietenul meu Maxim cu un articol pe tema asta. ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. Io sincer, dc. oameni? ca arraquwain pișăciosul se consideră raționali, ce să mai spun despre cei care se cred napoleoni, țari, regi etc...?

    RăspundețiȘtergere
  13. Maxime, tre' sa-ti spun ca esti in suferinta... maxima, nene! Ce te-a deranjat, ca Arraquwain a spus un adevar sau ce? Pisacios? Tu esti kkcios in toata regula. Case closed.

    RăspundețiȘtergere
  14. http://www.filmealese.com/agora-2009/

    RăspundețiȘtergere
  15. @anonim de la ora 04:56
    I-ai citit postul lui arraquwain? Eu am constatat doar...

    RăspundețiȘtergere
  16. "@adi, @pseudo
    Sunt extrem de sceptica in legatura cu posibilitatea ca PC sa fie ateu. "

    nu neaparat ateu dar nici departe.
    gandeste-te la asta:
    - astia ezotericii nu prea lauda cu atata patima stiinta adevarata. fie ca nu le e benefic, fie ca "stiu" ei mai bine ce le comunica fortele, fie nustiuce. dar in general nu. Corut da.
    - astia ezotericii sunt in general crestini, eventual cu diverse derivatii spre isus sau alte prostii. el n-are treaba, ba chiar jigneste religia asa cum nu multi au curajul in Romania, lovind direct in isus, biblie, dumnezeu salbatic-primitiv.
    - Corut a sustinut puternic secularismul, masurile seculare si dezbaterile seculare la care sa ia parte toate taberele, subliniind 'ateii'.

    acu nu stiu, poate ma insel eu. pana una-alta OTV si-a luat amenda pentru acea emisiune. long live ROMANIA. :))

    RăspundețiȘtergere
  17. zilele trecute incercam sa-i explic soferului de taxi ca nu exista Isus , din aproape in aproape , a ajuns la concluzia ca sunt atee, nu stiam cum sa-l fac sa inteleaga , nu mi-am dat seama ca nea Vasile are doar 2 clase , "nea Vasile stii ce-i un asteroid "? "nu doamna " atunci cum sa ma faci dumneata sa cred in Isus cand habar n-ai despre univers si legile lui si despre multe altele, "haideti doamna chiar credeti ca exista asteroizi ?"

    RăspundețiȘtergere
  18. 99,99% dintre credinciosii ortodocsi n-au citit niciodata biblia intreaga , decat cateva pasaje, habar nu au cine sunt personajele , proslavesc niste eroi care n-au nimic comun cu neamul lor ,
    noi ne tragem din Bogdan Voda, Stefan cel mare , nu avem nimic in comun cu David , cu Isaia si alti eroi uneori imprumutati de la alte religii.
    BIBLIA ESTE A EVREILOR , DAR NU VOR SA INTELEAGA PARCA SUNT SPALATI PE CREYER CU PERIA DE SARMA.

    RăspundețiȘtergere
  19. zilele trecute incercam sa-i explic soferului de taxi ca nu exista Isus , din aproape in aproape , a ajuns la concluzia ca sunt atee, nu stiam cum sa-l fac sa inteleaga , nu mi-am dat seama ca nea Vasile are doar 2 clase , "nea Vasile stii ce-i un asteroid "? "nu doamna " atunci cum sa ma faci dumneata sa cred in Isus cand habar n-ai despre univers si legile lui si despre multe altele, "haideti doamna chiar credeti ca exista asteroizi ?"

    RăspundețiȘtergere