luni, 22 februarie 2010

Despre moaste…din nou

Ieri tocmai aflasem ca in Parcul Icoanei din Bucuresti s-au sfintit…icoane, ca era nu’s ce sarbatoare. Si m-am apucat de cautat mai multe informatii pe net cand am dat peste articolul asta : http://veniaminilie.wordpress.com/2010/02/21/duminica-ortodoxiei-duminica-sfintelor-icoane/ .
Un nene popa a primit ieri o gramada de sfinte moaste. Si inca ce gramada... Se pare ca dumnezeu mi-a ascultat urarile si l-a blagoslovit pe asta cu moaste cu varf si indesat.
Pe scurt, pentru ca deja m-am plictisit de cadavrele astora, popa insira o lista luuungaa de bucati din diversi indivizi neputreziti care au intrat in posesia lui. Nu stiu cum de a avut rabdare sa-i mentioneze pe toti, eu nu m-am incumetat nici macar sa-i numar, daramite sa le scriu numele.
Dintre chestiile care mi-au sarit in ochi la citirea articolului, in afara de limbajul de lemn al autorului, sunt :
-numarul mult prea mare de moaste. E o adevarata inflatie de moaste in ultima vreme. Sper sa o lase mai usor astia cu sfintenia si neputrezirea lor, ca n-o sa mai avem loc pe planeta in curand din cauza moastelor.
-faptul ca, pe langa « fara numar, fara numar », a primit si cadavre « fara nume ». Ma intreb de ce naiba pastreaza astia un cadavru daca nu stiu care e treaba cu individul care a murit. Macar sa fi zis si ei « moastele sfantului care a scos randunele pe urechi in timp ce paganii turnau ulei incins peste degetul lui mic de la piciorul stang », in loc de « Sfintele Moaşte ale unei Sfinte Preacuvioase Schimonahii şi ale altor Sfinţi Mucenici (...)şi alţi Sfinţi Mucenici şi Martiri (...) şi un alt Sfânt Mucenic (...)împreună cu alţi Sfinţi Mucenici din alte ţări ».
-a primit si moaste « de firma » cum ar fi cele ale sfintilor Petru si Pavel. Da, e vorba de aia smecheri cu functie de apostol. Dupa cum se vede, Gizas nu stie sa inmulteasca doar painile si pestii ci si moastele, din moment ce niste bucati din niste sfinti asa de importanti au aterizat pana si la biserica lu’ nenea ala din Cucuietii din Deal (sau de pe unde-o fi el). Presupun evident ca papii, patriarhii, mitropolitii, episcopii si alti indivizi cu mai multe lanturi de aur si cruci la gat decat un popa obisnuit si-au luat deja partea cuvenita din Petrica si Pavelut.
-popii fac schimb de moaste intre ei : « darul părintelui Ioan a fost răsplătit tot cu Sfinte Moaşte ». Abia astept sa se infiinteze Targul Colectionarilor de Moaste, ca sa se desfasoare totul intr-un cadru organizat, asa cum merita cetatenii unei tari civilizate ca Romania.
Pardon, Republica Necrofila Romania.

19 comentarii:

  1. Tin sa iti multumesc. mi-ai dat idei pentru impasul meu financiar. Ma apuc de comert cu martisoare cu moaste si alte podoabe religioase: inel cu degetul mic al sfintei filofteia, colier cu oase din coada cainelui sfantului petru, etc etc.

    RăspundețiȘtergere
  2. offtopic: fa ceva cu layout-ul ca e dureros pentru ochii cititorului. Galben pe negru e criminal.....

    In rest numai de bine.

    Spor la posturi :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa se infiinteze targul de moaste, si sa plateasca dracu impozit la stat, asa cum platesc toti. Pentru vindecari sau alte servicii proferate de moaste.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ateea, ești inspireață.... ai supt bine osu' azi noapte....

    RăspundețiȘtergere
  5. pff ce de moaste. iese o fasole cu ciolan de-acolo sa se sature toti credinciosii din bucuresti

    RăspundețiȘtergere
  6. @anonim
    Inspiratia nu vine de acolo de unde crezi tu. Drept dovada, oricat de mult ai practicat sportul ala, nu se vede nici un rezultat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Astia au fost mutanti, nene? Aveau jdemii de membre, organe si alte cele? Vad ca o singura parte dintr-un astfel de individ este in posesia mai multor biserici de pe toata fata pamantului. Misterios... Interesante specii, pe bune!

    RăspundețiȘtergere
  8. Pff... tu-atee... da' nenea ala nici nu stie de gluma ( adica nu stie sa recunoasca sarcasmul cand il vede )... i-am lasat exact frumoasele-ti cuvinte la comment ( superb spus ), i-am trantit un "doamne-ajuta" la coada, si vad ca a acceptat comentariul.
    BaRaKa

    RăspundețiȘtergere
  9. Cine stie.....in viitor(10 ani) poate vom vedea si o bursa de moaste...sau exploatari de zacaminte mostesti(:)) )

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  11. ,,POPA" veniamin este un prieten de al meu si este de fapt parintele Potosinghel Veniamin cu tine. Daca esti atee, nu te mai lua de altii. Si nu mai manca cacat prosapat. daca vrei sa stii bucatile de cadavu pe cae din tot sufletul iti doresc sa iti amana in gat!!!!, sunt paticele de la sfintii de unde parintele a slujit si a cerut mici paticele de la episcopii locului. eu am avut onoaea sa sarut sfintele moaste. te aflii intr-o mare ratacire.da intr-o zii dumnezeu o sa te pedepseasca atat de tare, incat o sa urli de ciuda dar si de duere. , atunci cu lacrimi in ochi o sa iti ceri iertate de la toti sfintii pe care i-ai facut cadavre.. DUMNNEZEU SA TE ADUCA PE DRUMUL CEL BUN, ca pe Sfantul APSTOL PAVEL pe DRUMUL DAMASCULUI!

    RăspundețiȘtergere
  12. tare va mai place sa va mai injurati,nu mai bine fiecare cu oala lui?adica la urma urmei fiecare face ce vrea....daca eu prefer sa cred in sfintele moaste asta nu inseamna ca arunc in voi cu noroi sau ca va iau mamele la injurat...fiecare cu treaba lui..eu cu convingerile mele si tu cu ale tale draga mea atee...nu crezi in asa ceva,ok nu te obliga nimeni,dar nu murdari niste nume pe care nici macar nu te-ai obosit sa le cercetezi sau sa le studiezi....daca zice "popa" ala ca sunt bune...stie el ceva....nu crezi?

    RăspundețiȘtergere
  13. doamne, cand ma uit la turma de oameni care se inghesuie sa nu cumva sa piarda o mica sarutare sau macar o atingere a "Sfintelor" moaste stau si ma gandesc pana unde o sa ajunga Romania asta...

    va dati seama ce focar de infectie este pe moaste!!
    in fine, eu ii inteleg pe unii din oameni, saraci, batrani si nu stiu ce sa mai faca sa scape de boli, saracie etc... insa acest lucru se intampla cu oamenii care nu l-au cunoscut pe Dumnezeu adica nu au fost nascuti din nou, acestia intelegand ca Domnul Isus a murit pentru pacatele noastre si ca noi toti oamenii suntem pacatosi. Singura cale prin care putem cere ceva lui Dumnezeu este prin rugaciune

    RăspundețiȘtergere
  14. Documentati-va nu traiti in ignoranta..aceste oase de mort cum le numiti voi,au vindecat copii,femei barbati batrani si tineri de boli incurabile,carora medicii nu le mai ofereau nicio sansa de supravietuire...aceste 'oase maoarte',au oprit intemperii,inunfatii,secete etc..iar pentru aceste intamplari exista mii de martori oculari nu din carti...interesati-va nu cadeti in erezie asemenea sectantilor...baptisti,penticostali,martori ai lui Iehova,adventisti,crestini dupa evanghelie si altii care rastalmacesc sensul versetelor din sfanta biblie.

    RăspundețiȘtergere
  15. ...cum poate cineva sa sustina niste idei despre care habar nu are ce sens au....cum domnilor.Cum pot sa vorbesc eu despre astronomie,chimie s-au fizica,cand nu stiu aproape nimic din acestea...documantati-va..fiti deschisi la informatie,nu doar va indemnati unii pe altii asemenea animalelor care merg in aceeasi directie...cititi teologie,dar e foarte greu probabil pentru voi asta...dar macar ascultatii pe altii ce spun,nu innotati in ignoranta asemenea animalelor care nu stiu decat sa manance si sa bea.

    RăspundețiȘtergere
  16. Tu ATEEA,
    DOMNUL SA TE BINECUVANTEZE!

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu va jucati cu,cuvintele oameni buni...nu va jucati...!

    RăspundețiȘtergere
  18. Să ne așteptăm și în continuare la o inflație de moaște. De ce? Cum adică de ce? Doar nu pentru că oamenii sunt prea sfinți, evident. Dar mai contează?


    În curând, noi moaște de venerat (printre care s-ar putea să ne aflăm noi înșine):
    http://m.libertatea.ro/index.php/detalii/articol/mortii-nu-mai-putrezesc-din-cauza-e-urilor-din-mancare-82338.html

    RăspundețiȘtergere