miercuri, 14 octombrie 2009

Sfanta Paraschiva

Astazi este o sarbatoare mare pentru crestinii ortodocsi. Foarte multi dintre ei s-au indreptat spre Iasi sa o pupe pe sfanta, ca doar e ziua ei, nu ? Si daca te duci sa-ti feliciti rudele si prietenii de ziua lor, care nu sunt decat niste bieti muritori, cum ai putea sa nu te duci sa o feliciti tocmai pe sfanta Paraschiva ?
Pentu ca sfanta Paraschiva este ocrotitoarea Moldovei si, prin extrapolare, a intregii tari. Si face treaba buna, nu gluma. Din punct de vedere economic, Moldova o duce mai bine decat restul tarii. Pun pariu ca fiecare timisorean doreste in adancul sufletului sa primeasca viza ca sa se mute in judetul Vaslui sau macar in Botosani, unde o sa aiba un salariu urias, vila cu piscina si trei limuzine la poarta. De asemenea, orice francez, englez, japonez etc, tanjeste sa se mute in Romania in aceasta viata sau macar sa se reincarneze aici intr-una din urmatoarele.
Din punct de vedere intelectual, nici nu mai vorbim. Stim doar ca toata lumea ne invidiaza, mai ales cand se compara cu babele nespalate pe picioare pe care le mentioneaza filozofii autohtoni in operele lor de mare valoare, traduse pe tot mapamondul.
De ce sa mai insir si alte puncte de vedere... ? E suficient sa privesti in jur ca sa vezi cat ajutor le da sfanta credinciosilor. Indiferent ce necaz ar avea, acestia gasesc intelegere si alinare la sfanta Paraschiva : fetele batrane se marita, nevestele batute de sotii betivi supravietuiesc miraculos loviturilor cu toporul, adolescentilor care nu-si respecta parintii li se usuca mainile, si cate si mai cate... Pentru ca sfanta are grija de fiecare credincios in parte. Iar credinciosii, la randul lor, in buna pace si intelegere si cu iubire in suflete, se indreapta o data pe an la Mitropolia Moldovei, ca sa-i multumeasca sfintei pentru ajutor.
Eu as zice, frati crestini, sa nu mergeti doar o data pe an sa pupati sfintele moaste. Puteti mult mai mult decat atat. Sper ca o sa mergeti acolo mai des si in numar tot la fel de mare. Si sa aveti la fel de multa iubire crestineasca unul pentru celalalt. Ca, deh, ma mai uit si eu la stirile de la ora 5 din cand in cand...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu