duminică, 18 aprilie 2010

Fara niciun dumnezeu

Dintre toate realizarile speciei umane, cea pe care o apreciez cel mai mult este limbajul articulat. E pur si simplu fascinant cum niste simple alaturari de sunete diferite pot exprima idei, concepte, teorii, sentimente samd, cum poti jongla cu acestea, cum le poti combina, modifica, crea sau lasa sa moara. Un simplu dictionar este pentru mine la fel de interesant ca o calatorie in spatiul cosmic (si mult mai ieftin) si ar fi suficient ca sa nu ma plictisesc niciodata.


Iar daca un cuvant oarecare mi se pare interesant, combinatia a doua sau mai multe cuvinte este cu atat mai mult. Pentru ca in general ea respecta principiul conform caruia intregul reprezinta mai mult decat suma partilor si astfel poate avea un inteles mai profund sau mai vast decat cel al cuvintelor care o alcatuiesc.

Dar cele mai uimitoare sunt totusi expresiile al caror sens nu mai are (aproape) nimic in comun cu sensul cuvintelor care le stau la baza.

Dintre ele, ‘fara niciun dumnezeu’ reprezinta exemplul cel mai edificator. Analizata cuvant cu cuvant, expresia ar trebui sa insemne pur si simplu ‘ateu’. Si totusi inseamna ‘imoral’.

Pentru romani a fi religios este echivalent cu a fi moral. Daca individual crede in zeul in care trebuie, moralitatea lui este garantata.

Este foarte trist faptul ca atat de multi oameni considera ca o persoana poate fi morala doar in masura in care crede intr-o fiinta supranaturala. Pentru ca actiunile unui astfel de om nu-i sunt dictate de propria constiinta ci de teama de zei, respectiv de speranta ca va fi rasplatit cumva. Si mai putem oare vorbi se morala intr-un asemenea caz? Daca cineva ma ameninta cu pistolul ca sa fac o fapta buna, executarea faptei respective reflecta in vreun fel moralitatea mea? Cu siguranta nu. Acelasi lucru e valabil si in cazul recompenselor.

Mai mult decat atat, orice prostie debitata de indivizii care au avut destul tupeu incat sa pretinda ca au vorbit cu zeul si au dat peste destui prosti care sa-i creada, dobandeste automat valoare si ocoleste filtrul ratiunii (atata cata or mai avea credinciosii). Religiosii o vor pune in practica pentru ca asa a spus zeul , iar zeul nu are cum sa greseasca.

Insa un om poate avea o oarecare doza de etica si daca manifesta credinta in alti zei decat cel care este preferatul romanior. Esential este sa nu cumva sa nu creada in niciunul.

A te declara ateu intr-o societate atat de bolnava pe cat este a noastra este un act de curaj. Pe langa faptul ca ii sperii instantaneu pe credinciosii care isi imagineaza ca ateismul e o boala contagioasa, reusesti sa trezesti o serie de suspiciuni legate de actiunile tale, care, ‘evident’, nu au cum sa reflecte nici un gram de etica. Pentru ca ei isi imagineaza ca preceptele morale au o sursa divina si ca sunt imuabile. Pentru ca pun pe seama divinitatii stabilitatea pe care nu o pot gasi in ei insisi.

Din cate observ, oamenilor religiosi le este in principal teama de eventuala instabilitate a principiilor unei persoane care nu le-a preluat din exterior, de la o sursa care sa-i fie superioara si care sa garanteze ca acestea sunt mereu valabile. Faptul ca tu poti si ai curajul sa gandesti daca ceva este este bun sau nu si sa actionezi in consecinta, respectiv sa te raz- gandesti in urma unei analize ulterioare, ii sperie de moarte. Faptul ca tu poti si ai curajul sa gandesti ii sperie de moarte…

19 comentarii:

  1. "Faptul ca tu poti si ai curajul sa gandesti ii sperie de moarte"
    nu le e frica de faptul ca gandesti pentru ca te considera un prostalau nebun sau uneori o creatura ordinara "fara dumnezeu", ci de faptul ca le e frica sa aibe incredere in tine, le e frica sa nu fii vreun periculos fiindca n-ai frica de nimeni. sunt inca multi oameni din pacate chiar si printre atei, care considera ca religia te face mai bun. deci ce ai spus e perfect adevarat, mai putin, cred eu, ultima propozitie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Soro atee, problema lor e că religiile au deturnat atâta timp toate noțiunile pozitive pentru doctrinele lor false și ateii au tăcut atâta timp pentru că au fost persecutați, încât majoritatea oamenilor cred că minciuna cum că „Dumnezeu e sursa moralității și moralitatea lui e absolută”. Ce trebuie avut în vedere aici e Dilema Euthyphro care demonstrează că și moralitatea lui Dumnezeu este tot relativă (vezi primul și al doilea corn).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Euthyphro_dilemma


    Offtopic: Dă și tu un pic de personalitate blogului cu o imagine sau ceva și pune un blogroll cu alte bloguri ateiste ;-)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Alcyndore:
    "E pur si simplu fascinant cum niste simple alaturari de sunete diferite pot exprima idei, concepte, teorii, sentimente samd, cum poti jongla cu acestea, cum le poti combina, modifica, crea sau lasa sa moara."

    intr-adevar e fascinant cum poti combina intr-un numar aproape nelimitat , cuvintele ca sa formeze miliarde si miliarde de nuante de "culori" ,care pot imbratisa mai tandru decat orice imbratisare sau pot strapunge mai taios decat un pumnal . cuvintele au putere in ele ,caci transmit mesaje iar mesajele lor produc in mintile noastre modificari reale biochimice ce schimba starea noastra : in iubire , ura , bucurie, angoasa,...si o data cu starea noastra ,influenteaza intreaga viata ...prin acumulari de senzatii ,sentimente ,amintiri.
    -pe mintea noastra,cuvintele se aseaza ca o nea ,cu fulgii in miliarde de culori diferite, iar patura de nea ce se depune pe minte "devine" gandirea noastra la un moment dat ,dar prin acumulari succesive de zapezi ,acumulam si experienta si intelepciune...

    cuvintele sunt comunicare si informatie si sunetul e la fel purtator de mesaje - un filmulet de muzica in "culori" de fapt ...e mai mult in linii colorate :) => http://www.youtube.com/watch?v=X1QM6YZC45g

    RăspundețiȘtergere
  4. În ultimele zile am întâlnit tot mai des expresia: "eu sunt religios, deci sunt cinstit", în toate formele echivalente posibile.
    Poate chiar aici cineva spunea "eu sunt religios, deci nu fur".
    Mda, din câte-mi dau eu seama, sursa moralităţii pentru acesti oameni este frica. Ei sunt cistiţi, corecţi, buni etc doar de frica unei pedepse ulterioare. De aceea, în toate cazurile nespecificate în biblie, dau drumul tuturor pornirilor din ei.
    Eu am poate peste 100 de motive pentru care "nu fur", pornind de la respectul pentru munca altuia, până la autoconservare.
    Cei "cu frica" nu au noţiuni precum onoare, respect, toleranţă, bun simţ, ei au doar "frica" şi mimează cele de mai sus.

    Exemplu practic: eu respect legile, inclusiv cele de circulaţie. Credincioşii în schimb le ignoră, merg pe banda stângă, parchează aiurea, trec peste linie continuă, etc. tocmai fiindcă nu respectă pe nimeni, iar astea nu sunt păcate. Iar toate astea cu o cruce mare prinsă de oglinda retrovizoare....

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai religia e singura cale prin care un popor ca al nostru mai spera la bine ca din alta parte nu mai exista nicio sansa ;).

    Cat despre credinta in ceva, nu poti spune ca nu crezi in nimic, ptr ca atunci nu ai crede nici in tine insuti. Apoi raman totusi intrebarile: De ce existam ? Cine a creat universul ? Exista un univers dincolo de universul nostru ? De ce exista viata ? Ce este totusi viata ? Cum poate evolua materia de la atom la ratiune ? Etc... probabil sute de intrebari fara un raspuns 100% sigur.

    In final , si ca a ateu, ajungi totusi sa crezi ca ceva exista, o forta universala, care guverneaza totul, insa nu e un concept cunoscut noua, nu e ceva humanoid. Sa zicem ca este un fel de energie, am zis "un fel", ca sa gasesc o forma de exprimare oarecare. Insa in realitate, nu am nici cea mai mica idee despre cum si ce este in spatele existentei materiei sau a legilor care o guverneaza.

    Se tot "omoara" fizicienii de zeci de ani sa rezolve o ecuatie irezolvabila, sa unifice toate fortele fizice cunoscuta sub o singura formula, care sa se aplice in tot si toate, un fel "dumnezeul" tutror ecuatiilor matematice ;) ... Insa fara niciun rezultat pana acum. De ce ?

    Pentru ca pur si simplu asa ceva probabil ca nu exista, si apoi pentru ca ar mai exista o variabila pe care ei nu au intodus-o in ecuatie: factorul uman.

    Bine, asta e pura filosofie, si probabil asta ar fi singura credinta absoluta: revelatia materiei cenusii asupra existentei, idei ipotetice, nedeterministe ...

    Da, sunt ateu cu frica de Dumnezeu, insa dumnezeul meu nu este calare pe un nor ci pur si simplu exista in tot ceea ce ne ma incojoara. Dumnezeu este in fiecare si nu are treaba cu Biserica, cu Papa Pius sau cu Alah.

    Daca vrei sa fii bogat, pui mana si gandesti, muncesti, sa faci un ban. In nici un caz nu joci bruma de bani care-i mai ai la bingo si la loz in plic sau la sticla cu report, aleluia, le poti pune cruce!

    Asadar: Crede in tine, roagate ca maine sa'ti pice o para malaiata in cap, cand treci pe sub marul cu merele de aur si fi atent pe unde mergi, ca nu cumva sa cazi intr-o gura de canal fara capac ...d'zeu nu e acolo sa'ti spuna pe unde sa mergi!

    Forta fie cu voi :D

    RăspundețiȘtergere
  6. @Byrev:
    spui :"o forta universala, care guverneaza totul, insa nu e un concept cunoscut noua, nu e ceva humanoid. Sa zicem ca este un fel de energie, am zis "un fel", ca sa gasesc o forma de exprimare oarecare. Insa in realitate, nu am nici cea mai mica idee despre cum si ce este in spatele existentei materiei sau a legilor care o guverneaza."

    ->Acest "e un fel de energie" a devenit ceva humanoid intrupandu-se in Hristos ;faptul ca tu esti sincer si recunosti ca "nu am nici cea mai mica idee" practic tu STII CA NU STII inseamna ca ai oarecum o intuintie ca exista O CUNOASTERE UNDEVA ( dar fara s-o cunosti direct -II SIMTI "LIPSA" )confirmi ca posibilitatea cunoasterii lui Dumnezeu este de sus in jos ,adica daca vrea Dumnezeu iti explica "cate ceva" daca nu ...e ceva inaccesibil si ramai la conditia de fir de nisip intr-un ocean.
    Adevarul lui Dumnezeu e dezvaluit prin Iisus Hristos ,insa e respins de multi pentru ca e prea greu pentru oameni...pai e normal ,daca a fost dat de un Dumnezeu si nu de un om!

    RăspundețiȘtergere
  7. Vai ce de memoizi.. iti dai seama ca asa sunt majoritatea oamenilor din jurul tau cand mergi pe strada. Mai bine ii ignori, nu le mai raspunde ca asta asteapta, asta le place, sa fie bagati in seama si sa li se dea apa la moara. O sa isi verse fiecare voma bolnavicioasa si dupa aia o sa plece.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Anonim
    Da, am cam generalizat unele experiente personale. + Ar trebui sa las finalurile apoteotice pentru cand o sa fiu scriitoare :P
    @Zergu
    Merci pentru link, a fost interesanta lectura.
    Deocamdata nu prea am timp sa ma ocup de blog, asa ca o sa fie cam uratel pentru o vreme. Blogroll- nu. :)
    @Flying
    Dragut video.
    @Mihai
    Mi-ar placea ca atunci cand cei de la politia rutiera fac statistici cu numarul celor care au murit in accidente de masina ar numara si crucile pe care le aveau in dotare. Ca sa stim si noi daca amuletele si-au facut efectul.
    @ByREV
    Din puctul meu de vedere tu nu esti ateu ci adeptul unei conceptii care exclude un dumnezeu personal dar admite un dumnezeu care nu e inteles ca persoana. Inlocuiesti un dumnezeu a carui existenta nu e demonstrata cu o forta guvernatoare a universului dar a carei existenta e la fel de nedemonstrata.

    RăspundețiȘtergere
  9. Superb articol, tot respectul meu.

    RăspundețiȘtergere
  10. Vai, ce porcarie de articol ai putut sa scrii tocmai de ziua mea aniversara:(
    De fapt, e tocmai invers: pentru romani a fi ateist este echivalent cu a fi imoral.

    RăspundețiȘtergere
  11. @adi
    Vai, ce rusine imi e cam am scris asa ceva tocmai de ziua ta… Ma duc sa fac niste matanii, poate ma iarta sfanta fantoma…
    “De fapt, e tocmai invers: pentru romani a fi ateist este echivalent cu a fi imoral.”
    De fapt tot ce ai reusit sa arati e ca nu esti in stare sa intelegi un text de jumatate de pagina. Exact asa am zis si eu, ca pentru romani a fi ateu e echivalent cu a fi imoral. Cu mentiunea ca asta e o tampenie.

    RăspundețiȘtergere
  12. Tu ai zis: "Pentru romani a fi religios este echivalent cu a fi moral" - de aceea toti romanii (90%) se dau religiosi, corecta observatia ta!
    Iar eu am aprobat ca este o tampenie. Dar adevarul este ca a fi ateist este echivalent cu a fi imoral, indiferent ce zic romanii:)

    RăspundețiȘtergere
  13. @Adi
    " adevarul este ca a fi ateist este echivalent cu a fi imoral, indiferent ce zic romanii:)"
    Serios? Asta ai gandit-o singur sau ti-a soptit-o duhul sfant? Sau ambele? Sau niciuna?In primul caz, poate aduci si ceva argumente...

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu stiu ce e cu mistourile astea de 2 bani (Ma duc sa fac niste matanii, poate ma iarta sfanta fantoma…, Asta ai gandit-o singur sau ti-a soptit-o duhul sfant)...?!
    However, agumentele reies din definitie:
    Ateistii rejecteaza morala crestina, prin urmare sunt imorali.

    RăspundețiȘtergere
  15. @Adi
    Mistourile de 2 bani sunt o simpla reactie la comentariile tale care au exact aceeasi valoare. Din cauza inflatiei, evident.
    Asadar pentru tine Morala = morala crestina + orice ateu respinge orice precept moral crestin. Demonstreaza.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ateistii resping mai degraba autoritatea moralei crestine decat principiile in sine. Autoritatea morala a ateistilor este...relativismul.
    Desigur, poti avea ateisti care respecta pur si simplu sa nu omori, sa nu furi... din considerente de convenienta. Dar principiul suprem in "morala ateista" este ceva de genul supravietuirea si convenienta proprie, pe cand la crestinism este respectul fata de Dumnezeu.
    Concluzia este ca se poate spune ca, chiar daca exista ateisti care respecta practic (intamplator) principiile moralei crestine, ei respecta litera, nu spiritul!

    RăspundețiȘtergere
  17. @Adi
    “principiul suprem (…)la crestinism este respectul fata de Dumnezeu”
    Tocmai asta e problema voastra de fapt: respectati ceea ce considerati voi a fi sursa principiilor nu principiul. Daca zeul schimba ‘sa nu ucizi’ cu ‘sa ucizi’ este irelevant pentru credincios, deoarece el va face oricum ceea ce ii dicteaza zeul. Va faceti o virtute din a fi sclavii cuiva pentru ca nu sunteti in stare sa decideti singuri ce e bine si ce e rau.
    offtopic
    Voi sterge orice mesaj de-al tau (si de-al altora) care contine injurii. Daca vei dori sa purtam un dialog civilizat va trebui sa-ti controlezi (mai bine) limbajul. Iar daca nu vei dori, iti reamintesc faptul ca nu sunt crestina si nu intorc si celalalt obraz.

    RăspundețiȘtergere
  18. Demonstreaza ca moralitatea lui Isus e indoielnica si ai desfiintat crestinismul. In caz contrar insa va trebui sa accepti ca morala crestina e la fel de buna si pentru atei,si pentru credinciosi.

    RăspundețiȘtergere